Ayak Sağlığının Önemi ve Tedavi Seçenekleri Ayak sağlığı günlük rutin hayatımızı idame ettireceğimiz sağlık durumumuzu bile direk olarak etkilemektedir. Vücudun dengesini koruması için önemlidir. Yürüme ve koşma gibi temel aktivitelerimizi bile etkilemektedir. Kısa süreli ayak sorunları ileride ciddi problemlere sebebiyet verebilir. Temel aktivitelerimizi yerine getirebilmemiz açısından ayak sağlığı çok mühimdir. Ayak sağlığımızı tam olarak koruyamadığımızdan veya erken müdahale edilmediğinden genel sağlık sorunları yaşayabiliriz.
Ayak sağlığı ile ilgili problemlerden birisi de düz taban olarak bilinen rahatsızlıktır. Düz tabanlık, ayak kavisinin normalden düşük veya tamamen kaybolduğu bir durumdur. Ayağımızın yere temas itmeyen bir kısmı bulunur. Bu rahatsızlık kişinin ayağını yere bastığında iç kısmının tamamen temas etmesi anlamına gelir. Bazı hastalar bu durumu doğuştan yaşamaktadır. Bazı hastaların ise yaşam tarzı sebebiyle dana sonradan bu rahatsızlığı yaşadığı bilinmektedir. Ayaklarını aşırı kullanan bireylerde zaman zaman görülebilir.
Düz tabanlık, ağrı, yorgunluk ve hatta postür sorunlarına yol açabilir. Ciddi derecede hayat kalitemizi düşürmesinden dolayı tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi aşamalarında genel olarak;
İlk olarak müdahale edilmektedir. Fakat hastalığın ilerlemesiyle beraber düz taban ameliyatı da yapılabilmektedir. Cerrahi müdahale aşaması en son aşamadır. Yukarıda belirtilen yöntemlerin hayat standartlarınızı düzeltmediği zamanlarda son çare olarak bu yönteme başvurulur. Düz taban ameliyatı, ayak anatomisini düzeltmek ve ağrıyı azaltmak amacıyla gerçekleştirilen bir cerrahi prosedürdür. Ayak yapısını desteklemek ve yeniden şekillendirmek için tercih edilmektedir.
Düz taban ameliyatı genellikle ayak bileği bölgesinde küçük bir kesiden yapılır. Ameliyattan sonrası her birey için aynı olmayabilir. İyileşme sürecini etkileyen birtakım faktörler bulunmaktadır.
İyileşme sürecini direk olarak etkilemektedir.